Czym jest Ketoza ? 
Jest częstą chorobą metaboliczną występującą u krów mlecznych spowodowana ujemnym bilansem energetycznym.
 Jak więc wysokowydajna krowa mleczna uzupełnia energie potrzebną do utrzymania produkcji mlecznej, w szczególności na początku laktacji?

Aby uzupełnić niedobory energetyczne i utrzymać wysoki poziom produkcji mlecznej zwierzę musi zmobilizować rezerwy tłuszczu co w konsekwencji procesów metabolicznych skutkuje powstaniem ciał ketonowych, które niosą ze sobą negatywne skutki dla organizmu.

Możemy podzielić ketozę na:
📍 subkliniczną – nie dającą objawów klinicznych, która mimo to ma negatywny wpływ na produkcję mleczną, rozród.
📍 kliniczna – zauważalne objawy kliniczne, może prowadzić m.in. do przemieszczenia trawieńca, stłuszczenia wątroby‼

Chcesz dowiedzieć się więcej lub coś Cie zaniepokoiło ? 
Skontaktuj się z nami